01 september 2022

Nieuwe subsidieregeling voor isoleren

Vanaf 3 oktober 2022 komt de overheid eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. Hieronder valt o.a. ook het na-isoleren van het gebouw.

De officiële benaming van de regeling is: ‘Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed' (DUMAVA). Maatschappelijk vastgoed zijn gebouwen zoals universiteiten, scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen, culturele locaties, religieuze instellingen, rijksmonumenten etc.. Er wordt subsidie verleend voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Onder dit laatste vallen maatregelen zoals, zonnepanelen, warmtepompen, HR-glas en het isoleren van het dak, de gevel, de spouw en de vloer van bestaande constructies.

Bij het nemen van een verduurzamingsmaatregel bedraagt de subsidie 30% van de projectkosten tot een maximum van 2,5 miljoen euro per aanvraag. Voorwaarde voor het isoleren is dat de warmteweerstand toeneemt met minimaal een R van 3,5 m2.K/W. Bij spouwisolatie geldt een toename van 1,1 m2.K/W. Kijk voor alle voorwaarden en mogelijkheden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voor de subsidieregeling, die loopt tot eind 2023, is een budget van 150 miljoen euro gereserveerd.

Aanvulling 6 oktober:

Binnen enkele dagen is het budget voor deze regeling overtekend.
Dit betekent dat er meer aanvragen zijn dan er geld beschikbaar is. Het kan zijn dat niet alle aanvragen goedgekeurd worden. En soms worden aanvragen weer ingetrokken. Aanvragen kunnen nog gedaan worden, maar de kans is klein dat er nog subsidie verleend wordt. RVO kondigt aan dat DUMAVA waarschijnlijk begin januari 2024 nog een keer opent.