14 juni 2024

Nieuwe productlijn gerecyclede grijze EPS BEWI Raw

De EPS grondstofleverancier BEWI Raw in Etten-Leur lanceert vandaag een nieuwe productlijn van grijze EPS met gerecyclede grondstoffen. Net zoals IsoBouw maakt BEWI Raw onderdeel uit van de BEWI Group, een  toonaangevend Europees bedrijf dat voorop loopt in de transitie naar een volledig circulaire economie.

In december vorig jaar startte BEWI Raw in Etten-Leur met een nieuwe productielijn voor EPS grondstof met gerecyclede content. Deze productielijn stelt hen nu in staat om nieuwe grondstof te leveren met een hoog percentage recyclede content voor grijze EPS isolatieplaten. De oorsprong van dit EPS komt uit de bouw-, verpakkings-, visserij- of tuinbouw-industrie en heeft de zogenaamde ‘post consumer’ status.

Het maken van nieuwe grondstof op basis van gerecyclede EPS is niet nieuw voor BEWI Group. In Finland is al een productielijn hiervoor. Enkele weken geleden werd daar een EPS recyclinglijn in Zweden aan toegevoegd, die van gerecycled EPS polystyreengrondstof maakt. Deze polystyreen wordt in Etten-Leur weer gebruikt om EPS grondstof te maken. Dit toont aan dat BEWI volop investeert in circulariteit.

Het verschil tussen witte en grijze EPS is het isolerend vermogen. Grijze EPS bevat grafiet, waarmee betere isolatiewaarden bereikt worden dan met witte EPS. Met name in de toepassing als isolatiemateriaal levert grijze EPS een toegevoegde waarde. Met minder materiaal en een dunnere isolatieschil kunnen gebouwen energiezuiniger worden en kan de CO₂-uitstoot aanzienlijk worden verminderd. IsoBouw levert voor zowel nieuwbouw, als ook voor renovatietoepassingen diverse isolatiesystemen met grijze EPS.

De inspanningen van BEWI Raw stelt IsoBouw in staat om producten te ontwikkelen die voor een groot gedeelte uit gerecyclede content bestaan. Eerder introduceerde IsoBouw al de Eco50 Klik-vloerplaat met een gerecyclede witte EPS-content van 50%. De start van de productie van de grijze EPS grondstof met gerecyclede content biedt IsoBouw de mogelijkheid om ook de CO2-footprint bij haar grijze EPS producten verder te verlagen.