9. Recycle - Recycling / Recyclen

Het verwerken en hergebruiken van materialen. Dit kan zijn voor de productie van kwalitatief minder hoogwaardige producten (downcycling), producten met een gelijkwaardige kwaliteit (recycling) of producten met een hoger kwaliteitsniveau (upcycling).

De bijdrage van IsoBouw

Koploper in recycling

IsoBouw is absolute koploper op het gebied van recycling. Wij beperken ons niet tot een theoretische benadering over wat technisch mogelijk zou kunnen zijn. Recycling van airpop® gebeurt dagelijks en op grote schaal. Daarbij steekt airpop® zeer positief af t.o.v. andere isolatiematerialen. Vele andere materialen zijn theoretisch wel recyclebaar, maar vaak tegen zeer hoge kosten. Dit maakt een recycling daarvan in de praktijk oninteressant.

Alle bedrijven die onderdeel uitmaken van onze holding BEWi zijn sinds jaar en dag ingericht om intern en extern airpop® materiaal te ontvangen, te verwerken en vervolgens te hergebruiken in de reguliere productieprocessen. Dit is mede mogelijk omdat het recyclen van airpop® economisch rendabel is. Ook in Nederland hebben we daarvoor de betreffende vergunningen, contacten en overeenstemmingen met partijen zoals Nedvang

Het verzamelen en recyclen van airpop®-afval

In Nederland bestaat een omvangrijk netwerk van inzamelbedrijven, sorteerders en recyclers van airpop®-afval. IsoBouw kan hierbij o.a. rekenen op de ondersteuning en daadkracht van 2 zusterbedrijven die gespecialiseerd zijn in het verzamelen en recyclen van airpop®:

eps recycling EcoFill

mechanische recycling poredo

Samen met de brancheorganisatie Stybenex is er inmiddels ook een goed sluitend systeem geïmplementeerd waarbij particulieren hun airpop®-afval bij de gemeentelijke milieustraten kunnen inleveren. Ontdek bij welke gemeentewerven dit kan. 

Wilt u meer weten over de retourname van airpop®? Bekijk dan deze factsheet van Stybenex met informatie over waar u terecht kunt voor het recyclen van airpop®

IsoBouw retoursysteem

Ook restmaterialen op de bouw kunnen via retoursystemen van IsoBouw teruggehaald worden en opnieuw worden ingezet. IsoBouw beschikt hiervoor over een VIHB-registratie (registratie op naam van onze productiebedrijven Stramit, Synprodo en Ertecee). Dit is een wettelijke vereiste om kunststofafval te mogen transporteren en te verwerken. Informatie over de huidige mogelijkheden over de retourname van restmateriaal (retoursysteem) kunt u hier vinden.  

retourname restmaterialen voor recycling

Retourzakken samengestelde producten

recycling zakken

Recyclezakken kale airpop® producten

Van productie tot recycling

Terugnamegarantie

Voor specifieke projecten en producten kan IsoBouw in overleg een garantieverklaring afgeven waarin wij verklaren dat wij de airpop®-producten aan het eind van de levenscyclus terug zullen nemen om deze te recyclen.

Recycling en upcycling van airpop®

Airpop® wordt zowel mechanisch als ook scheikundig gerecycled. Bij een mechanische recycling wordt het restmateriaal verbrokkeld en vermalen tot op het niveau van de oorspronkelijke airpop®-parels. Het materiaal dat zo ontstaat wordt zonder enige verdere bewerking weer bijgemengd bij de productie van nieuwe airpop-producten.

recycling airpop

recycling eps

Maar we gaan nog verder! Via ons zusterbedrijf hebben we een niet eerder vertoonde eigen techniek ontwikkeld om van vermalen airpop® 100% nieuwe grondstof te maken. 

Bij al onze productiebedrijven vindt op grote schaal mechanische recycling plaats van intern en extern airpop®-afval. Dit afval komt terecht in nieuwe producten zoals de IsoFort spouwisolatie, producten voor de grond-, weg- en waterbouw en voor de betonindustrie.

Een scheikundige recycling kan op twee manieren. De eerste manier is het omsmelten van airpop® naar haar basisvorm als polystyreen granulaat (de grondstof voor airpop®-producten).
Ons zusterbedrijf, de grondstofleverancier BEWI Raw in Etten-Leur, heeft een eigen recyclingproces voor airpop® ontwikkeld. Dit proces is gebaseerd op het omsmelten van airpop® tot polystyreen granulaat, dat weer voor recycling of upcycling toegepast kan worden (zie artikel).

recycled eps granulaat

Gerecycled polystyreen granulaat

Een andere manier is het scheikundig scheiden van alle productonderdelen van airpop® en deze weer terugbrengen in de oorspronkelijke basisgrondstof.
Via Stybenex is IsoBouw mede-initiatiefnemer voor de bouw van een nieuwe recyclingfabriek, PolystyreneLoop in Terneuzen. Deze fabriek is volledig gewijd aan het op grote schaal scheikundig recyclen van airpop® door de scheiding van alle productonderdelen en deze te ‘oogsten’ als separate productgrondstoffen. Deze grondstoffen kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor de productie van airpop® maar ook voor andere kunststofproducten (upcycling).